Kennisbank ->
Een regenton is een geweldige manier om regenwater op te vangen voor bijvoorbeeld gebruik in je tuin. Echter, veel mensen ervaren op ten duur problemen met een stinkende regenton. Het water dat je opvangt kan na verloop van tijd een onaangename en vervelende geur ontwikkelen.
In dit artikel bespreken we de oorzaken van stinkend water en bieden we praktische oplossingen om dit probleem te voorkomen en op te lossen.
Stinkend water in je regenton kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de bron van de geur te identificeren, zodat je het probleem effectief kunt aanpakken.
Meestal wordt een stinkende regenton veroorzaakt door organisch materiaal wat aan het ontbinden is, door stilstaand water waarin algen groeien, of een gebrek aan ventilatie.
Een van de meest voorkomende redenen voor een stinkende regenton is de ophoping van bladeren, takjes en ander organisch material. Wanneer deze materialen beginnen te ontbinden, geven ze een sterke, onaangename geur af. Dit proces kan vooral snel plaatsvinden tijdens warme periodes, waardoor het water in je regenton gaat stinken.
Stilstaand water in je regenton is een ideale omgeving voor algen. Ze groeien hier gemakkelijk in. Deze algen kunnen niet alleen een vieze geur afgeven maar het water ook troebel maken.
Bovendien kunnen algen de groei van schadelijke bacteriën bevorderen. Dit zorgt natuurlijk weer voor een sterkere ontwikkeling van een vieze geur.
Een regenton zonder voldoende ventilatie kan leiden tot een gebrek aan zuurstof in het water. Dit zuurstofarme water is ideaal voor de groei van anaërobe bacteriën. Deze zorgen voor een stinkende en rottende geur. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een stinkende regenton.
Dode dieren, zoals bijvoorbeeld een muisje of insecten kunnen bijdragen aan een stinkende geur vanuit je regenton. Tevens kunnen muggenlarven hun eitjes leggen, die uiteindelijk gaan rotten en ontbinden in je regenton.
Het voorkomen van een stinkende regenton is gemakkelijker dan je denkt. Hieronder enkele tips om ervoor te zorgen dat je water lekker fris blijft ruiken en je er ongestoord gebruik van kunt maken.
Maak je regenton minimaal twee keer per jaar goed schoon. Zo voorkom je de ophoping van vuil en ander organisch materiaal.
Leeg de ton en schrob de binnenkant met water en een zachte borstel om eventuele algen, schimmels of bacteriën te verwijderen.
Dek je regenton goed af met een deksel of een rooster. Dit voorkomt dat er makkelijk bladeren, takjes, vuil en dieren in je regenton terecht komen.
Een goede deksel zorgt er voor dat er weinig lichtinval is. Dit gaat de groei van algen tegen. Deze dragen bij aan een stinkende regenton.
Het toevoegen van natuurlijke middelen is ook een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld lavastenen, houtskool of een klein zakje met kopersulfaat aan het water toevoegen. Deze middelen helpen bacteriegroei te remmen en vervelende geurtjes in je regenton te neutraliseren.
Let op: gebruik deze middelen wel met mate. Vooral als je het water voor je tuin wilt gebruiken.
Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst of simpelweg gebruikt. Dat zorgt ervoor dat je een verse aanvoer hebt van nieuw, fris water. Dit helpt natuurlijk om vervelende geuren te neutraliseren en een stinkende regenton tegen te gaan.
Controleer je regenton regelmatig op dieren en/of insecten. Verwijder deze direct. Ze kunnen namelijk zorgen voor een scherpe, vervelende geur.
Je kunt insecten of larfjes gemakkelijk verwijderen met een netje.
We hebben een stappenplan gemaakt, voor wanneer het water uit je regenton al een behoorlijk onaangename geur heeft.
Optioneel: voeg natuurlijke middelen toe. Zoals eerder gaven we aan dat bijvoorbeeld lavastenen, houtskool of kopersulfaat de groei van bacteriën tegen kunnen gaan.
Een stinkende regenton is een veel voorkomende probleem. Maar gelukkig gemakkelijk te voorkomen en op te lossen. Door regelmatig goed onderhoud uit te voeren, je regenton goed af te dekken en eventueel natuurlijke middelen toe te voegen, blijft het water uit je regenton lekker schoon en fris. Zo blijft je optimaal profiteren van het door jou opgevangen regenwater.